Július (mint minden évben) változást hozott a hazai kamionstop rendjében! Mint korábban írtuk, Magyarországon a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedési korlátozása — mind belföldeseknek, mind nemzetköziseknek — szombatonként már 15:00 órakor elkezdődik, és vasárnaponként 22:00 óráig tart. Az államhatártól a telephelyig való hazagurulás feltételeit lejjebb részletezzük.

Nehéz tehergépjárművekkel tehát hazánk útjain júliusban közlekedni tilos:

2013. július 6. (szombat) 15:00 órától » július 7. (vasárnap) 22:00 óráig

2013. július 13. (szombat) 15:00 órától » július 14. (vasárnap) 22:00 óráig

2013. július 20. (szombat) 15:00 órától » július 21. (vasárnap) 22:00 óráig

2013. július 27. (szombat) 15:00 órától » július 28. (vasárnap) 22:00 óráig

MAGYAR KAMIONSTOP – FONTOS TUDNIVALÓK! Mint minden évben, így idén július 1-jén is kezdetét vette Magyarországon a kamionstop nyári rendje, mely júliusban és augusztusban tart! Ez annyit tesz, hogy a 7,5 t össztömeg feletti tehergépjárműveknek és járműszerelvényeknek júliusban és augusztusban szombatonként már 15:00 órakor meg kell állniuk.

HOGYAN LEHET HAZAGURULNI A TELEPHELYIG? A külföldről hazatérő nehéz-tehergépjárművek az államhatártól a magyarországi telephelyig vagy az első lerakóhelyig „elgurulhatnak” kamionstop ideje alatt is júliusban és augusztusban, de nem vehetik igénybe a 190/2008-as kormányrendelet 3. mellékletében felsorolt utakat.

KIVÉTELEK MAGYARORSZÁGON. A közlekedési korlátozás alól mentesülők körét a 190/2008-as kormányrendelet rögzíti, melyet megtalál honlapunk nyitóoldalán, a nagy képeknél vagy közvetlenül itt (MEGNYITÁS »).

A kivételek nagy vonalakban a megszokottak: élő állat, friss tej, tejtermék, friss és fagyasztott hús, hústermék, friss pékáru, gyorsan romló élelmiszer, tojás, friss zöldségáru, valamint az ilyen rakományokért üresen közlekedő tehergépkocsik stb. az ország egész területén közlekedhetnek kamionstop alatt (5. § 1. bek.).

Más, kivételes fuvarfeladatokat végző járművek (mint pl. a lakossági költöztetés, postai levél- és csomagszállítás, kulturális és sportrendezvények kiszolgálása stb.) júliusban és augusztusban szintén mentesülnek ugyan a kamionstop alól, de csak akkor, ha nem veszik igénybe a rendelet 3. mellékletében meghatározott útvonalakat (5. § 2. bek.).

MIT KELL TUDNI A HŐSÉGRIADÓRÓL? A tehergépjárművek vezetőinek fontos tudnivaló, hogy Magyarországon a hőségriadó önmagában még nem jelenti automatikusan a kamionstop feloldását, mivel a közlekedési korlátozás feloldásáról csak a szakminiszter dönthet. Ha ez megtörténne, — a jogszabály szerint — a miniszternek tájékoztatnia kell az elektronikus médiumokat. Ha tehát a kamionstopot a nyár bármely hétvégéjén hőségriasztás miatt netán feloldják, azt általában a Kossuth Rádió óránkénti híradásaiból vagy bármely más, nagyobb hírcsatorna révén azonnal meg lehet tudni.

Post Navigation

loading